Nieuwsbrief   Topsector Agri & Food
 
 
 

nummer 31

 

 
Dutch Agri Food Week van 12 tot 25 oktober
 

Dutch Agri Food Week van 12 tot 25 oktober

Van 12 tot 25 oktober 2016 vindt voor de tweede keer Dutch Agri Food Week plaats. Een open podium waar voedsel, voedselproductie en voedselinnovatie centraal staan met als motto ‘Good Food Better World’. Om innovatie te bevorderen, kennis te delen en vooral ook te genieten van lekker en gezond voedsel. Dutch Agri Food Week  is een initiatief van de Topsector Agri & Food met Food Valley NL en agrifood- en tuinbouwregio’s AgriFood Capital, Greenport Westland – Oostland en Brightlands Greenport Venlo. Dutch Agri Food Week bestaat door samenwerking en heeft de ambitie uit te groeien tot hèt nationale podium voor de agrifoodsector.

Lees verder »
Indienen projectideeën toegepast onderzoek mogelijk tot 2 mei 2016
 

Indienen projectideeën toegepast onderzoek mogelijk tot 2 mei 2016

Vanaf 17 maart kunnen bedrijven hun projectideeën voor toegepast onderzoek indienen bij TKI Agri & Food. Daarbij moet het gaan om ideeën voor projecten die samen met TNO en/of een DLO-instituut vanaf 2017 kunnen worden uitgevoerd in een zogenaamde publiek-private samenwerking (PPS). Vanuit de Topsector Agri & Food is ongeveer 10 miljoen euro DLO- en TNO-capaciteit beschikbaar. Daarnaast kan TKI-toeslag worden ingezet.

Lees verder »
MIT-regeling open vanaf 10 mei
 

MIT-regeling open vanaf 10 mei

Op 10 mei opent de MIT-regeling, de gezamenlijke innovatiestimuleringsregeling voor het MKB van de regio's en de topsectoren. Vorig jaar stelden het kabinet en de regio's voor het eerst gezamenlijk ruim € 50 miljoen beschikbaar. Dit jaar is het budget verhoogd naar € 55 miljoen.

Lees verder »
Nieuwe stimuleringsregeling voor versterking innovaties smart agrifood
 

Nieuwe stimuleringsregeling voor versterking innovaties smart agrifood

Met een nieuwe stimuleringsregeling wil de Topsector Agri & Food innovaties op het gebied van smart agrifood versterken. Ondernemers uit beide sectoren krijgen steun bij het vinden van samenwerkingsmogelijkheden. Indienen kan tot 1 april.

Lees verder »
Cursus zakendoen in China in de agrifoodsector
 

Cursus zakendoen in China in de agrifoodsector

Wageningen Academy organiseert samen met het Holland Center een cursus 'Zakendoen in China in de agrifoodsector'. De cursus is een aanrader voor Nederlandse bedrijven in de agrifoodsector die overwegen zaken te gaan doen in China, of hun handel met China willen uitbreiden.

Lees verder »
AgriFoodTop: From Science to Business
 

AgriFoodTop: From Science to Business

Op 1 juni vindt de jaarlijkse AgriFoodTop plaats, hét netwerkevenement voor de Nederlandse agrifoodsector. Thema dit jaar is ‘From science to business’. Wat gebeurt er op het gebied van (fundamenteel) onderzoek in de sector? Waarom is het ook voor MKB-ers interessant om te investeren in fundamenteel onderzoek? En welke praktijktoepassingen zien we nu al voortkomen uit fundamentele onderzoeksprojecten?

Lees verder »
Alliantie Verduurzaming Voedsel overhandigt stamppot vol duurzaamheid aan staatssecretaris Van Dam
 

Alliantie Verduurzaming Voedsel overhandigt stamppot vol duurzaamheid aan staatssecretaris Van Dam

Op 29 februari overhandigde Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel, een ‘stamppot vol duurzaamheid’, aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Aan de hand van de ingrediënten van de stamppot presenteerde de Alliantie in de Galgenwaard te Utrecht een greep uit alle activiteiten vanuit het bedrijfsleven om de voedselketen te verduurzamen. CEO’s uit de land- en tuinbouwsector, levensmiddelenindustrie, retail, horeca en catering gingen tijdens een stamppotdiner in gesprek met staatssecretaris van Dam over hun acties en ambities.

Lees verder »
EU-conferentie Productverbetering in Nederland
 

EU-conferentie Productverbetering in Nederland

In het kader van het Europese voorzitterschap van Nederland vond eind februari de Europese conferentie Productverbetering van Voedsel plaats. Tijdens de conferentie hebben 20 Europese landen afspraken gemaakt om tot gezondere voeding te komen.

Lees verder »
Route NWA: Duurzame productie van gezond en veilig voedsel
 

Route NWA: Duurzame productie van gezond en veilig voedsel

Op 18 februari kwamen ruim 140 vertegenwoordigers van kennisinstellingen, bedrijven en de overheid bijeen om te werken aan een verdere verdiepingsslag van de Nationale Wetenschapsagenda. Daarbij stond de route 'Duurzame productie van gezond en veilig voedsel' centraal.

Lees verder »
Aan Tafel - Essaybundel over de toekomst van ons voedsel
 

Aan Tafel - Essaybundel over de toekomst van ons voedsel

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken presenteerde 11 februari het essayboek Aan Tafel!. In het boek geven tien opiniemakers en sleutelfiguren uit de voedselwereld hun toekomstvisie op voedsel en de productie ervan. De presentatie van de essaybundel is ook de aftrap van de voedseldialoog over de toekomst van de voedselvoorziening.

Lees verder »
Nederlandse innovaties centraal op Innovation Expo
 

Nederlandse innovaties centraal op Innovation Expo

Van een luchtreinigende rugzak tot aan lichtgevende bomen; van een groene klimaatgordel tot aan verpakkingen gemaakt van tomatenplanten. Innovation Expo 2016 toont op 14 april de mooiste Nederlandse innovaties, ook uit de sectoren Agri&Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Het centrale thema dit jaar is Sustainable Urban Delta.

Lees verder »
F&A Next: ontmoetingsplaats voor investeerders en startups
 

F&A Next: ontmoetingsplaats voor investeerders en startups

Als onderdeel van het StartupFest Europe (24 - 28 mei) organiseren Startlife, Wageningen UR, Food Valley en de Rabobank het F&A NEXT startup event. Tijdens dit event kunnen investeerders en startups uit de agrifoodsector elkaar ontmoeten en mogelijkheden voor samenwerking inventariseren.

Lees verder »
Webinar Kansen in Iran op 24 maart
 

Webinar Kansen in Iran op 24 maart

Opschorting van de economische sancties biedt talrijke kansen in Iran, ook voor de agrifoodsector. De Kamer van Koophandel (KvK) en RVO.nl organiseren op donderdag 24 maart een info-bijeenkomst over de kansen in Iran en over hoe deze kansen te benutten zijn. De bijeenkomst is live te volgen via internet.

Lees verder »
CBL en FNLI presenteren resultaten verbetering productsamenstelling
 

CBL en FNLI presenteren resultaten verbetering productsamenstelling

Sinds 2011 werken het CBL en de FNLI samen met de aangesloten bedrijven aan het reduceren van de gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën (suikers en vetten) in producten. Sindsdien is bijvoorbeeld het zoutgehalte in groentenconserven en kaas met respectievelijk 30% en 24% verminderd en is het percentage verzadigd vet in vleeswaren met 9% verminderd. Half februari hebben CBL en FNLI de resultaten tot nu toe en de plannen voor 2016 aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Lees verder »
Zeeuws zeewier als meststof of gewasbescherming
 

Zeeuws zeewier als meststof of gewasbescherming

North Seaweed onderzoekt, met financiele steun van de Topsector Agri&Food, of het mogelijk is om Zeeuws zeewier als meststof of gewasbescherming in de land- en tuinbouw in te zetten. Kustgemeenten profiteren hiervan omdat ze geen overlast meer hebben van aangespoeld zeewier. Boeren en tuinders kunnen mogelijk door toediening van zeewier een hogere opbrengst met hun gewassen realiseren.

Lees verder »